Összeesküvés elmélet, avagy a nagy átverés

Krisztián Gácsi • 27 április 2020
0 comments
0 likes

Az összeesküvés elméletek, melyek az 5G-t a koronavírussal hozzák összefüggésbe, nem halványulnak

 

/ Harmeet Kaur (CNN Business) 2020. április 9. /

 

Ahogyan a koronavírus terjedését is igazoltan nehéz feltartóztatni, úgy az azt körülvevő félretájékoztatást is.

 

Az egyik legújabb, teljesen alaptalan összeesküvés elmélet a koronavírus körül, hogy az 5G hálózatok – a vezetéknélküli hálózatok következő generációja, melyet fokozatosan világszerte bevezetnek – erősíti a globális koronavírus járványt. Ez nem így van.

 

Alaptalan állítások kezdtek terjedni az interneten egy feltételezett kapcsolatról az 5G és a Covid-19 között, „New Ager”-ek és „QAnon” követők állandósították a hoaxot, hogy a globális elit arra használja az 5G-t, hogy terjessze a vírust. Egyszerű algoritmusok erősítették ezeket a híreket és bekísérték a megalapozatlan elméleteket a „mainstreambe”.

 

Az Egyesült Királyság tisztviselői aggodalmukat fejezték ki, hogy a közelmúltbeli támadások a mobil tornyok ellen a hamis összeesküvés elméletek miatt történtek. Közben még Woody Harrelson és az énekes M.I.A. is azok között a hírességek és influenszerek között van akik ilyen állításokat közvetítenek a milliós követői táboruknak.

 

Nincs bizonyíték, mely támogatná az elméletet, hogy az 5G hálózatok okozzák a Covid-19-et, vagy hozzájárulnának a terjedéséhez. De mégis ezek a teóriák nem halványulnak el.

 

Itt van mit érdemes tudni az 5G hálózatokról, hogyan jöttek ezek a téves elméletek, és miért nincs vége az álhír gyártásnak.

 

Hogyan működik az 5G

 

Számos elmélet van mely összeköti az 5G-t a Covid-19-el. Az egyik például egyszerűen azt sugallja, hogy az 5G hálózatok okozzák a Covid-19-et, vagy a fertőzés tüneteit. Egy másik már alattomosabb elmélet szerint az 5G hálózat olyan sugárzást bocsátanak ki, mely gyengíti az immunrendszert, fogékonyabbá téve az embereket, hogy elfertőződjenek.

 

Hogy leépítsük ezeket az elméleteket, segíthet, ha megértjük mi is pontosan az 5G.

 

Az 5G a vezeték nélküli technológia következő generációja, melytől azt várjuk, nagyszámú technológia előtt utat nyit, melyek mindegyike alapvetően megváltoztatja ahogyan az emberek élnek és dolgoznak – a lehetséges alkalmazások például az önvezető autók, a távvezérelt műtétek és a teljesen automatizált gyárak, habár beletelik egy jó időbe mire látni fogjuk ezeket a változásokat.

 

A nagy különbség a 4G és az 5G között a gyorsabb sebesség, nagyobb sávszélesség és a kisebb késleltetés az eszközök és a kiszolgáló számítógépek közötti kommunikációban.

 

Az 5G jelek új rádió frekvenciákon működnek, mely új rádióegységek és egyéb felszerelések telepítését teszik szükségessé a mobil adótornyokon. A szolgáltatóknak melyek kiépítik a szupergyors 5G hálózatot nagyszámú apró jeladót kell felszerelniük villanypóznákra, falakra vagy tornyokba, gyakran nagy közelségbe egymáshoz. Így fejlesztik a hálózatokat városról városra.

 

Miért kötik össze az emberek az 5G-t és a Covid-19-et

 

Az 5G hálózatokat 2018-ban kezdték el kivitelezni a városokban és az országokban, de szélesebb körben a 2019-es évben kezdődtek meg a munkálatok, ugyan abban az évben mikor Wuhanban, Kínában megtapasztalták a világ első koronavírus fellángolását.

 

Az összeesküvés elméletesek hamar összekapcsolták a kettőt, figyelmen kívül hagyva az örök érvényű bölcsességet: "A korreláció nem jelenti az okozati összefüggést." mely arra utal, hogy nem tudjuk legitim módon következtetni a két változó közötti ok-okozati összefüggést kizárólag a megfigyelt összefüggés vagy a közöttük fennálló kapcsolat alapján.

 

Az emberek az interneten megosztottak két térképet az Egyesült Államokról utalva területekre, ahol a Covid-19 a legsúlyosabban elterjedt, és utalva területekre ahol az 5G hálózatokat telepítették.

 

Van még más is, ami ezeken a területeken közös? Ezek mind nagyvárosi területek: nagy lakosságszámú központok, mely területeken pont ezért a koronavírus is könnyebben terjed, és az 5G hálózatokat is könnyebb hamarabb kiépíteni.

 

Vannak más okok is amiért ezek a gyanúk nem állják meg a helyüket. Habár Irán még nem vezette be az 5G-t, azon országok között van, melyeket a legsúlyosabban érintett a járvány.

 

A vezetéknélküli technológia különböző fejlesztéseit korábban is tévesen különböző betegségekhez kötötték, ugyanez történt most is a koronavírussal kapcsolatban.

 

Az 5G/Covid-19 összeesküvés elméletek közül több is olyan csoportokhoz köthető, melyek régóta hangoztatják, hogy a vezetéknélküli technológia hullámai rákot okoznak, habár nincs semmiféle hitelt érdemlő bizonyíték, mely ezt alátámasztja.

 

Kutatások bizonyítják, hogy a rádiófrekvencia hullámoknak melyeket a mobil telefonok kiadnak nincs elég energiájuk, hogy károsítsák a DNS-t közvetlenül, vagy felhevítsék a test szöveteket – az energiaszintjük alacsonyabb olyan technológiákénál is, mint a mikrohullámú sütő, vagy televízió készülék. Mi több, az 5G jelek sokkal nehezebben hatolnak át a tárgyakon mint a 4G jelek, ezért van, hogy sokkal több, apró jeladó állomásra van szükség, de közelebb építve egymáshoz őket.

 

A nemionizáló sugárzásvédelemmel foglalkozó nemzetközi bizottság (ICNIRP) egy független tudományos szakértőkből álló szervezet mely gondosan mérlegeli mennyire kitett az emberek egészsége az elektromágneses sugárzásnak melyet a mobiltelefonok illetve egyéb eszközök használnak. A szervezet alátámasztja, hogy nincs összeköttetés az 5G és a koronavírus között.

 

„Az elmélet, mely szerint az 5G károsítaná az immunrendszert így téve az embereket fogékonnyá, hogy lebetegedjenek a koronavírustól teljességgel alaptalan.” Fogalmaz elektronikus levelében Eric van Rongen az ICNIRP elnöke, melyet a CNN számára írt.

 

„A tudományos tanulmányokban nincsenek bizonyítékok, hogy az 5G (vagy bármilyen más G) hatással van az immunrendszerre. Ha ez lenne a helyzet, már évtizedekkel ezelőtt észlelhettük volna hatását elterjedtségén és súlyosságán a különböző fertőző megbetegedéseknek. De nem így történt.”

 

A legújabb vizsgálataiban az INCIRP minden lehetséges egészségügyi hatást ellenőrzött mely a rádiófrekvenciás elektromágneses térnek kitéve érhet minket, írta van Rongen. Az egyetlen bizonyított hatás a testrészek melegítése, de a sugárzás a hordozható készülékektől oly csekély mértékű, hogy még ez sem történhet meg mobiltelefon használattal kapcsolatban.

 

Mi történik a terjedés korlátozása érdekében

 

A közösségi médiák és a különböző internetes platformok elkezdtek lépéseket tenni, hogy korlátozzák a koronavírusról való félretájékoztatást, habár némelyikük csak lassan reagál.

 

YouTube videók melyek párhuzamot vontak az 5G hálózatok és a koronavírus közé többszázezres nézettségre tettek szert. A vállalat kezdetben azt hangsúlyozta, hogy ezek a videók nem sértik közvetlenül a felhasználási feltételeket, mígnem végül letiltotta ezeket a videókat.

 

A Twitter elmondása szerint növelte a gépi tanulási mechanizmusát és automatizálását, hogy segítsen leszedni a hamis információkat. Egy gyors keresést indítva az „5G koronavírus” kulcsszavakra többségében olyan tweetekre találunk, melyekben az emberek kételkedésüknek adnak hangot az összeesküvés elméletekkel kapcsolatban, és linkeket a különböző sajtó orgánumoktól a „Kiemelt” találatok között, azzal szemben, hogy pár napja még a hamis teóriákról szóló tweeteket hozta fel egy ilyen keresésre.

 

„Folytatjuk tevékenységünket, hogy intézkedéseket alkalmazzunk azokon a fiókokon melyek megszegik a szabályainkat, beleértve azon tartalmakat, melyek ellenőrizhetetlen állításokat tartalmaznak, amik megzavarhatják a társadalmi nyugalmat, félelemkeltésre adnak okot, vagy rendzavaráshoz vezethetnek.” mondta a vállalat szóvivője. „Ha bárki bármi gyanús bejegyzést talál a szolgáltatásainkon kérjük jelezze felénk.”

 

Hasonlóan a Facebook keresés az „5G koronavírus” kifejezésre többnyire megbízható információkat adott a sajtó képviselőitől, kórházaktól és egészségügyi intézményektől, habár téves elméletek még mindig találhatóak a platformon.

 

A Facebook szóvivője úgy fogalmazott „agresszív” intézkedéseket tesznek, hogy harcoljanak a vírussal kapcsolatos félretájékoztatással, és hogy elkezdték leszedni a hamis híreszteléseket melyek összekötik a Covid-19-et az 5G-hez, és azon posztokat melyek felbátoríthatják az embereket, hogy támadásokat intézzenek a mobil adótornyok ellen.

 

 

 

/ A cikk elkészítésében közreműködött: Brian Fung, Clare Duffy és Hadas Gold /

 

 

 

/ Magyarra fordította: Gácsi Krisztián /