Nehéz időkben

Beus Vásárhelyi • 13 március 2020

Vagyis, lesz ez még nehezebb is, véleményem szerint! De akkor a mostani helyzetről én mit is gondolok?

Először is, nem árt, ha irok, ugyanis mi van ha elmegy a netszolgáltató. Másodszor, igyekszem politikamentesen összegezni a gondolataimat, ugyanis pont az ilyen időkben félre kell tenni a politikát, a viták lehetnek a vészhelyzet múltán újra napirenden, addig nem, ismételten hozzátéve, szerény véleményem (és pár más ember) szerint.

Összefoglalnám akkor az általam használhatónak tartott tanácsokat, vélekedéseket:

0. A COVID-19 egy virus.

1. MIt is lehet tenni? Sok külföldi oldal, tanács szerint, amellett hogy betartjuk a személyes higiéniát, az az, hogy nem esünk pánikba. Még ha a halálozási aránya a virusnak olyan 4% körül is van (forrás: index.hu), ha ügyelünk az előbb megfogalmazott intésre, elkerülhetjük a virus tovább terjedését, még ha mi magunk meg is fertőződünk.

2. Figyeljünk az öregekre! Sokan magányosak, nincs aki segitsen nekik akár a gyógyszertárban kiváltani a gyógyszereiket, akár bevásárolni. Én értem, hogy a szociális munkások dolga ez, azonban mind ismerünk idős ember, akár a szomszédban is. Legyünk már olyan figyelmesek és összetartóak, hogy megkérdezzük, van-e szüksége valamire.

3. Emlékeztek, mikor az elején sokan "hisztinek" titulálták a bevásárlókat és a maszkot vásárlókat? Én igen. Ugyanis akik annyira nyugodtak voltak háborognak most a legjobban, hogy itt a krizishelyzet, ilyen még nem volt! És hogy fog lediplomázni a gyerek, esetleg ő maga, mi van a külföldön rekedtekkel és mit fognak csinálni, ha nem lehet majd dolgozni... Én örültem volna, ha nekik, és nem pesszimista nekem van igazam, de tényleg.

5. Hogy mitől féljünk szerintem? A nyerészkedőktől és a bűnözéstől. Ilyen helyzetben sokan azt hiszik, meg fogják úszni, akármilyen bűncselekményről is van szó! Vajon lesz elég rendőr? És megmarad a pénz a bankszámlákon? És a kanadai miniszterelnnök vajon a karanténból fog irányitani? És itthon, a magyar mentalitást ismerve, vajon képesek lesznek felelősségteljesen, összefogva reagálni az emberek? MI van, ha nem lesz viz, vagy munkás, aki egy esetleges csőtörést kijavitana? 

Maglátjuk, mi fog történni. Még mindig pesszimista vagyok, aki azért reménykedik is, és titokban hisz az emberekben.